17 noiembrie 2015

despre becuri cu led economice

hai sa facem repede o "dedicatie" pentru cel mai bec cu led... fara numar , fara numar...

am zis sa incep cumva , pt ca oricum nu stiam cum sa incep. nici o data nu stiu cum sa incep :) imi dau seama pe parcurs...
in fine ideea e in felul urmator : vreau sa scriu in aceasta postare despre leduri , cat pot de repede , si daca se poate si concis... pt ca vreau sa mai bag o postare "informala" despre schimbarea unui tablou electric. respectiv panou cu sigurante sau cum vreti sa ii spuneti. am zis informala , pt ca este mai mult asa sa va distrez pe voi , pt ca cine se baga sa schimbe un tablou de sigurante , sigur nu are nevoie de postarea mea . asadar , urmatoarea postare cu panoul de sigurante , va fi doar de "amuzament" , nu va recomand sa va bagati daca (pentru ca) nu stiti exact ce faceti acolo.



sa revenim.

BECURI CU LED.

SUNT CELE MAI TARI EVER, BECURI INVENTATE IN ACEASTA VIATA (reala)

pe scurt , daca nu vrei sa citesti pana jos , merita sa iti cumperi becuri cu led,  si sa pui in toata casa. este cea mai buna investitie "electrica" pe care money can buy.  exact becuri cu led - rulzzz.

si acuma sa disecam si subiectul si becurile .

din start trebuie spus , ca (si) in acest caz "becuri cu led" , more money , buy quality ...
deci, vrei calitate , sari cu banu' . nu zic ca becurile cu led de la Obor nu sunt bune. sunt bune , dar poti avea uneori "suprize" cu ele. nu foarte grave , dupa cum o sa vedeti mai jos.

trebuie spus ca unele persoane prefera lumina rece . respectiv albastra. eu unu personal (pt ca sunt satul de lumina de monitor de calculator , albastra ) prefer lumina calda. (respectiv galbuie)
asadar se gasesc in ambele variante . rece/albastru , si cald/galbui .

un bec de 15wati , costa aprox 25 de lei (nu ron, ron este simbolul folosit de banci in tranzactiile pe bursa pt diferentierea de rol , vechiul leu. asadar corect , se spune 25 de lei , nu 25 de roni... )(pt ca si pe bani scrie "LEI" nu roni)
sunt unele la 20 de wati , pe la vreo 50-70 lei , dar credeti-ma un bec de 14-15 wati cu led , lumineaza arhi-suficient pt un om de o varsta medie . (bunicu' de 97 de ani , a vrut de 20w , cu toate ca am incercat sa ii explic ca 20w la led , este echivalentul in lumeni sau lucsi cu un bec de 100w cu filament)

daca sunteti maniaci cu matematica si calculelele , mai jos aveti un tabel si niste link-uri

Unitatea de masura foarte frecvent folosita pentru a masura intensitatea luminoasa a unui LED este milicandela (mcd). Candelii sunt masura care exprima cata lumina este produsa si masurata la sursa de lumina.
  
1000 milicandeli (mcd) = 1 candela (cd)
  
Unitatea de masura cea mai frecvent folosita pentru alte surse de lumina este lumenul (lm).  Lumenul masoara cantitatea de lumina care cade pe o suprafata standard.

Tabelul de mai jos prezinta puterea luminoasa emisa, exprimata in lumeni, de fiecare din categoriile enuntate mai sus:

TIP Putere Intensitate luminoasa Echivalent bulb incandescent Dimensiune
Bec incandescent - 220V AC 25 W 220 lm - -
Bec incandescent - 220V AC 40 W 420 lm - -
Bec incandescent - 220V AC 60 W 710 lm - -
Bec incandescent - 220V AC 100 W 1360 lm - -

Bec economic - 220V AC 8 W 400 lm aprox. 40 W -
Bec economic - 220V AC 12 W 600 lm aprox. 60 W -
Bec economic - 220V AC 15 W 900 lm aprox. 75 W -
Bec economic - 220V AC 21 W 1200 lm aprox. 100 W -

Tub fluorescent - 220V AC 58 W 4500 lm aprox. 100W + 100W + 100 W 150 cm
Tub fluorescent - 220V AC 36 W 2800 lm aprox. 100 W + 100 W 120 cm
Tub fluorescent - 220V AC 30 W 2100 lm aprox. 60 W + 100 W 90 cm
Tub fluorescent - 220V AC 18 W 1150 lm aprox. 60  W + 40 W 60 cm
Lumeni       
=
 
lm  este aproximativ egal cu  mcd




Milicandeli 
=
 
mcd este aproximativ egal cu  lm
  
Datorita faptului ca  cele doua tipuri de masuri sunt diferite, nu se poate executa o conversie exacta  lumeni <–>  milicandeli (lm– mcd). Totusi cu o buna aproximare se poate considera urmatoarea formula de conversie :
 
Daca impartim numarul de lm la 12,57  si inmultim cu 1000 rezulta numarul de mcd.
 
lm = 0,01257 x mcd     sau     mcd = lm x 79,5544



http://www.lpelectric.ro/ro/products/diverse/lamps_sol_led_ro.html


inca o data profit de postare pt a pune un link cat de periculoase sunt becurile economice cu mercur si restul de aparate , gen cuptor cu microunde , solarul (pt fete) si alte chestii de care e bine sa te feresti..

http://radiofarafiltru.blogspot.ro/2015/07/becurile-ecologice-sunt-extrem-de.html



bon sa revenim , pe masa de operatie.
dupa cum spuneam mai sus , more money , buy (some) quality . asadar , eu mi-am cumparat de la Dedeman , da nu ma feresc sa spun ca au materiale si chestii ok , pt ca au, mi-am cumparat vreo 7-8 becuri cu led, cu lumina calda de 14 si 6wati.
oai de capul meu ce lumina scot. sunt bestiale. si consumul , foarte mic . 105mA . 105 miliamperi , este ceva infect de mic. bine mie ca de obicei nu imi rezulta ceva (la becul de 14w/105mA) . din ce mai stiu eu , P=UxI , adica puterea = tensiunea(volti) ori intensitatea (amperi) adica U/230volti x I/104mA = 24(,150)  deci ar fi corect 24 de wati consumati. in fine , ne pierdem in calcule. oricum sunt mult mai eficiente energetic. asta de 14w are temperatura de culoare 3000K si 1300 lumeni .







DISCLAIMAR: CU TOATE CA SE PRESUPUNE CA NU ESTI ATAT DE DOBITOC INCAT SA UMBLII INTR-UN BEC ,IN TIMP CE ACESTA ESTE INSURUBAT IN LUSTRA/LAMPA/VEIOZA ETC, IMI FAC DATORIA SI ITI SPUN: IN BEC UMBLII NUMAI DUPA CE L-AI SCOS DE LA "CORENT" .(RESPECTIV DESURUBAT DIN LOCUL UNDE LUMINA)  ASTEAPTA UN PIC PANA SE DESCARCA TOTI CONDENSATORII DIN EL. NU TE VA OMORI UN CONDENSATOR CAND SE DESCARCA , DAR POTI RAMANE IMPOTENT :) (haha ce am bagat-o pe asta) MARE GRIJA CU CURENTUL ELECTRIC , PT CA POTI SA MORI , ELECTROCUTAT , IN TIMP CE ARZI IN FLACARI GALBENE. ESTE PREFERABIL SA FACA POC SIGURANTA , DECAT SA FACA POC IN MANA TA , CINE STIE CE CIRCUIT ELECTRIC. 

DACA ESTI COMPLET RETARDAT , SI NU STII SA LEGI DOUA FIRE , DOAR CITESTE, NU TE APUCA DE NIMIC , DIN CE SCRIE MAI JOS. (am avut un coleg de liceu , care a legat doua fire de curent , intre ele , torsadandu-le , si apoi punandu-le asa legate intre ele , pe tzumburusul de la fasungul unui bec de 220 volti. apoi a izolat bine de tot , toata chestia , si ne-a zis ca gata putem sa alimentam firele de la vestiar , ca a izolat legaturile. este evident ce s-a intamplat: noi tot credeam ca e un scurt pe traseu pe fir pe undeva, si am stat toti o zi intreaga sa vedem de ce explodeaza de fiecare data siguranta. pana am ajuns la bec si am desfacut izolatia. era sa il batem cu becul in cap....)


asadar. mai acu vreo luna , cineva m-a chemat sa ii schimb un corp de iluminat de la baie. si i-am montat (pt ca asa cumparase resp. persoana ) becuri cu led, de tip "lumanare" . acuma ca de obicei , la hyper-mega market-uri , tzaranii nostrii , mai sparg cate un bec in cutie .(si daca nu te uiti in cutie , poti sa iei unu gata spart)  deci un bec avea balonul de difuzie (din sticla) spart. eu i-am zis sa mi-l dea mie , pt ca becul inca merge , doar ca se vad direct ledurile. (bine nelamurirea a fost cum de un bec "spart" inca merge... )(pe loc nu am inteles , ca nu a inteles, si de ce parea "sceptica" :D )
apoi i-am explicat , ca ledurile sunt individual incapsulate , si acel balon de sticla , nu are decat rolul de difuzie a luminii. nu are nevoie de vid.... (am spart si indepartat usurel cioburile , si gata becul merge de 3 luni in continuu. vreau sa vad , cand o sa cedeze ceva in el)

si ca tot am pomenit de "cedat" . sa va intre bine in cap: becurile cu led nu se ard . ele sunt nemuritoare :))) sunt un fel de Highlanderi ai becurilor. :)))
evident ca se pot arde, dar acuma exact asta o sa explic mai jos. pt ca daca ai un letcon si un pic de fludor si un pic de sacaz , o sa devii un mic "resuscitator" de becuri cu led . (care sunt , trebuie sa recunoastem , inca un pic cam scumpe)

 in linkul de mai jos , ai pas cu pas , cum sa iti transformi o lanterna chioara , in una cu led cree .

http://radiofarafiltru.blogspot.ro/2015/02/modificare-lanterna-incarcator-cu-led.html


asadar , bec cu led , ars. nu exista . dar , tot pers. respectiva careia ii spusesem ca becul cu led "spart" functioneaza , mi-a mai adus un bec "ars" , tot pt teste.
becul asta fusese cumparat de la Obor. asadar , sunt 2 tipuri de produse: produse facute in {China "buna"} si produse facute {repede in China} .


o sa revin asupra reparatiei , mai jos , pt ca deocamdata vad ca s-au uploadat pozele "tehnice"



un "bec"  cu leduri ,care consuma 110 mA la 12 volti  (cel de la Obor, care era "ars" )
 

asa lumineaza becul normal, in serie cu  ledurile. deci prin circuit (serie) trec 100 miliamperi. asa lumineaza becul normal , la 100 miliamperi .



si asa lumineaza ledurile , in serie cu becul normal. (la 12 volti)

am uitat sa precizez de ce ledurile consuma asa putin. este simplu: un led are o impedanta , respectiv rezistenta electrica , foarte mare. asta inseamna ca "rezista" curentului electric. deci curentul electric, trece "mai greu" printr-un led , si mai usor printr-o sarma (filament normal de bec) . daca curentul electric , trece "mai greu" inseamna ca "curentul" nu se va consuma "mai repede" . de aceea , o lanterna pe led , "tine" mai mult decat una pe bec clasic (cu filament / sarma) pt ca bateria , sa zicem , nu este pusa in "scurtcircuit" . acest "concept" de circuit electric "deschis" , este relativ nou.. pt ca pana acuma noi am invatat la scoala , ca un circuit electric , pt a functiona , trebuie sa fie "inchis" .

nu vreau sa intru mai mult in detalii , despre circuitul electric "deschis" pt ca nu o sa mai terminam nici o data.



pe repede daca va pasioneaza
Legea lui Ohm sau legea conducției electrice, stabilește legăturile între intensitatea curentului electric (I), tensiunea electrică (U) și rezistența electrică (R). Legea lui Ohm se poate aplica pe un circuit electric sau pe o portiune de circuit electric.
Enunțurile legii:
  • Intensitatea curentului electric pe o porțiune de circuit este direct proporțională cu tensiunea electrică aplicată la capetele porțiunii și invers proportională cu rezistența porțiunii de circuit pe care este aplicată tensiunea.
  • Intensitatea curentului electric într-un circuit electric este direct proporțională cu tensiunea electromotoare (t.e.m) și invers proportională cu rezistența totală a circuitului.

Ecuația legii lui Ohm


O porțiune de ciruit

Un circuit electric simplu
Ecuația legii lui Ohm pe o porțiune de circuit:
 I= {U \over R}
Ecuația legii lui Ohm într-un circuit:
 I= {E \over (R+r)}
unde:
  • I - intensitatea curentului, măsurată în amperi (A);
  • U - tensiunea aplicată, măsurată în volți (V);
  • E - tensiunea electromotoare, măsurată în volți (V);
  • R - rezistența circuitului, măsurată în ohmi (Ω);
  • r - rezistența internă a sursei, măsurată în ohmi (Ω);
În cazul unui rezistor a carui rezistență este constantă în timp, o creștere a tensiunii electrice va determina și o creștere a curentului electric (proportional). Un rezistor care respectă fidel acestă lege se numește rezistor ohmic.
Alte forme echivalente ale ecuației legii lui Ohm:
 I= {U \over R}

 R= {U \over I}

 U= {I \times R}




mai jos avem sursa de alimentare , respectiv o sursa in comutatie cu chopper , care coboara tensiunea , cu redresare si filtrare , la 12 volti.
(uneori acest condensator la 400v se mai "umfla" , daca il vezi umflat, il schimbi si totul e ca nou. )(ca si spalata :D )

sursa nu e chiar chioara , are un circuit integrat si alte componente pasive . rezistente , condesatori .
are vreo cateva diode , o punte redresoare si etc...



ca defect la unele surse din becurile cu led ,  mai poate fi si un condesator de filtraj de pe iesirea sursei , pe ramura de 12volti sau cat are acolo. e un cond de filtraj , care se pune in "scurt" si atunci , evident , like doohh, sursa intra in protectie. (daca vrea) (pt ca am scris zilele trecute o postare cu o sursa de calc , care nu isi dadea seama ca are scurt pe ramura de 5volti , si dadea curent sa sudeze pe iesire)



 conteaza foarte mult sa ii pui pasta conductoare (silicon de procesoare de calc) pe soclul de metal , pt ca disipa destul de multa caldura. si de la caldura apar de obicei defectele. de orice tip. (condensatori uscati , lipituri care se "racesc" :D )




si acum ce defect avea becul. ledurile sunt cuplate in serie . dupa cum stim de la instalatiile de brad , (acuma explic chiar ca pt prosti) circuitul serie presupune ca toti consumatorii , respectiv ledurile (beculete de brad) , sunt cuplate "unu dupa altul" . asta inseamna ca daca un beculet (led) s-a ars , sau circuitul , sarma , s-a intrerupt , nici unu din becurile sau ledurile din circuitul serie , nu va mai lumina.
aici exact asta s-a intamplat: placuta s-a incalzit destul de tare , pt ca probabil nu era stransa bine pe partea cu disipatorul de caldura din metal , si un piciorus de la un led, s-a desprins. foarte fin, nici nu se vedea cu ochiul liber. dar daca alimentezi circuitul si apesi usor cu varful unei surubeltine, o sa iti dai seama imediat , unde e lipitura "rece" . eu am refacut toate lipiturile , ca sa fiu sigur.


tensiunea in sarcina , scade la 8,87 pt ca sursa de 12volti nu era foarte puternica.





personal am scos partea cu sursa interna din dulie , si il folosesc direct la 12 volti. (stabilizat)





iata ce poezie au scris "chinejii"  pe un cablu de alimentare.




lampa cu bec cu led , resuscitat , la 12 volti . numai buna de vazut de-aproape cablaje si etc fineturi . :)


da telefonul nokia e cuplat la tot felul de sarme. nu e treaba ta ce face :)))))


si ca o incheiere , aceste leduri se mai numesc si CREE . nu stau acuma sa explic diferente si chestii. daca te intereseaza , cauti pe net leduri CREE . este plin netu' de tot ce vrei info.

asadar becurile cu led , nu mor. ele sunt nemuritoare si pot invia ca pasarea Pheonyx din cenusa. bine nu chiar din cenusa , dar pe aproape. :)))) daca viitoare cand crezi ca un bec cu led, s-a ars , si ai dat o stiva de bani pe el, gandestete (paranoic) ca daca nu e ars? si doar face misto de tine ? :D hahaha . nu . gandestete sa bagi letconul in priza , si in primul rand , se recositoresti toate terminalele in serie de la leduri. si in al 2-lea rand , gandestete sa nu fie cumva condensatorul de filtraj de pe iesire in scurt. (sau cel de pe intrare, caz in care se arde si puntea de diode redresoare)

cred ca am fost destul de clar, si orice "mini-tehnicus" cu un letcon , se poate apuca de resuscitat becuri cu led.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu